Zielono mi – czyli awokado w naszej kuchni!

150x110

Ten pochodzący z południowego Meksyku owoc przypominający kształtem gruszkę był wykorzystywany przez naszych przodków już ok. 7000 lat p.n.e.!  Jednak geneza to nie jedyna wyróżniająca je wśród innych owoców cecha. Awokado to prawdziwa skarbnica cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ponadto jak inne owoce zawiera witaminy i składniki mineralne m.in. potas, kwas foliowy, niacynę i witaminę B6. Oprócz swoich odżywczych właściwości awokado jest po prostu pysznym składnikiem potraw w wielu kuchniach świata.  Skorzystaj z
                                                           naszych propozycji i przekonaj się jak wiele jest pomysłów na jego wykorzystanie!

 

Majonez DELIkatny WINIARY o pojemności 250 ml – ok. 3,80 zł
Chłodnik ogórkowy WINIARY - ok. 1,89 zł
Majonez Dekoracyjny WINIARY (400 ml) – ok. 5,20 zł

 

Awokado znane jest głównie z kuchni meksykańskiej, w której najczęściej wykorzystuje się je do przygotowania guacamole – czyli pikantnej pasty podawanej jako dodatek do tortilli i innych przekąsek. Jednak niewielu z nas wie, że możliwości zastosowania tego nieocenionego owocu w naszej kuchni jest znacznie więcej! Z awokado przygotujemy pyszne chłodniki, sałatki, nadzienia do faszerowanych jaj, czy sosów do makaronów. Dodanie go do naszego jadłospisu z pewnością wpłynie korzystnie na wartość żywieniową naszych posiłków! Zawarte w awokado nienasycone kwasy tłuszczowe korzystnie wpływają m.in. na poziom cholesterolu w naszej krwi. Ponadto w awokado znajdziemy dużo potasu, ważnego składnika w dietoprofilaktyce nadciśnienia, a także błonnika, który korzystnie wpływa na pracę jelit. Spróbuj naszych dań z wykorzystaniem tego owocu i przekonaj się o jego niesamowitych właściwościach!

Doskonałą propozycją na śniadanie, kiedy nie masz czasu, a chcesz zjeść coś sycącego i smacznego będzie domowa pasta z awokado i serka. Do jej przygotowania będziemy potrzebować: 200g serka kremowego lub śmietankowego, 1 awokado, 1 natkę kolendry lub pietruszki, 1 cytrynę, 1 łyżkę Majonezu DELIkatnego WINIARY, a także chili lub ostrą paprykę do smaku. Awokado przekrajamy, wyjmujemy pestkę, obieramy ze skórki, a uzyskany miąższ siekamy i wrzucamy do miski. Następnie dodajemy serek i Majonez DELIkatny WINIARY. Doprawiamy jeszcze solą, pieprzem, chili lub ostrą papryką i sokiem z cytryny. Na koniec do przygotowanej pasty dodajemy posiekaną natkę kolendry lub pietruszki. Podajemy na ulubionym pieczywie. Kanapki z pastą z awokado możemy posypać dodatkowo kolendrą lub pietruszką i skropić minimalnie sokiem z cytryny. Smacznego!

Awokado sprawdzi się idealnie także podczas przygotowywania pysznego wiosenno-letniego obiadu. Proponujemy połączenie tradycyjnej kuchni z nutą nowoczesności – czyli chłodnik ogórkowy z awokado, rzodkiewką i fetą. Do jego przyrządzenia będziemy potrzebować: Chłodnik ogórkowy WINIARY, 500ml jogurtu naturalnego, 100g sera feta, 150g ogórka zielonego, 1 awokado, 6 rzodkiewek i sok z cytryny. Zawartość Chłodnika ogórkowego WINIARY zalewamy 300ml wrzącej wody, mieszamy i studzimy do temperatury pokojowej. Następnie ser feta oraz obranego ogórka kroimy w kostkę. Awokado obieramy, kroimy na cząstki i skrapiamy sokiem z cytryny. Rzodkiewki oczyszczamy i kroimy w paseczki. Do ostudzonej zupy dodajemy 500ml jogurtu, ogórek i rzodkiewki. Całość dobrze mieszamy i wkładamy do lodówki na godzinę. Chłodnik podajemy z cząstkami awokado i kostkami fety. Nie zapominamy też o nowalijkach – chociażby rzodkiewce, a także smacznej dekoracji chłodnika w postaci koperku lub natki pietruszki.

Owoc ten możemy podać także w formie eleganckiej przekąski, jako awokado faszerowane oliwkami i papryką! Aby ją przygotować potrzebujemy: 3 łyżki Majonezu Dekoracyjnego WINIARY, 1 łyżkę soku z cytryny, 4 awokado, 2 papryki czerwone, 10 zielonych oliwek, 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki, 1 cebulę, sól i pieprz. Na początek przekrajamy awokado, delikatnie wyjmujemy pestkę, a z każdej połowy owocu wydrążamy po łyżce miąższu. Cebulę, paprykę i oliwki czyścimy i drobno siekamy. Następnie posiekane warzywa mieszamy z miąższem awokado, oliwkami, natką pietruszki i Majonezem Dekoracyjnym WINIARY. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Połówki awokado napełniamy farszem. Danie podajemy zaraz po przygotowaniu, udekorowane połówką oliwki, paseczkami kolorowej papryki i gałązką natki. Smacznego!

 

Po więcej pomysłów na oryginalne i smaczne potrawy z wykorzystaniem awokado zapraszamy na www.winiary.pl.


dostarczył infoWire.pl